I dunderform

I dunderform

2014-02-12

Utbildning 6 - motivation

Utan motivation, ingen framgång. Vi drivs av olika saker och även om det finns alltifrån bra till helt sinnessjuka mål så hjälper de att motivera oss och försöka nå dit. Jag har pratat om målformulering i tidigare utbildning.

Förr eller senare kommer motivation att dippa. Man kan ha varit sjuk eller skadad, man har arbetat hårt, hamnat i någon slags "knipa" eller så utvecklas man helt enkelt inte så fort som man hoppats.

Jag kommer nedan lista konkreta tips på hur man kan hålla motivationen uppe.

Skapa ett mål
Bestäm ett mål med din träning, till exempel att klara att köra en lång distans, eller en viss sträcka på en viss tid. Anmäl dig till ett lopp till hösten som är lite tuffare än du brukar köra normalt. Det viktigaste är att ditt mål är SMART (Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt). Skriv ner ditt mål och sätt upp det på kylskåpet eller bredvid datorn. Ju oftare du ser det ju mer motiverad blir du att klara det.
Boka tid med en vän
Bestäm med en träningskompis att ni skall träna tillsammans. Att hoppa över ett pass som man skall genomföra själv är lätt, men det om du bestämt med någon annan är steget till att ställa in träningspasset mycket större.
Testa dig själv
Att se att man förbättras är en utmärkt motivationsfaktor. Gör därför ett test för att se hur bra tränad du är för studen och gör ett schema där du gör samma test ungefär var femte vecka. Testen kan bestå av till exempel en viss runda som du kör på en viss tid eller på en viss puls.
Lär dig mer
Lär dig något nytt om till exempel träningslära, stretching eller idrottspsykologi. Genom att lära sig hur kroppen fungerar och vad som händer när man tränar ökar lusten att testa själv och verifiera sina nya kunskaper.
Var förberedd
Många gånger är det förberedelserna inför ett träningspass som är de jobbigaste att ta sig över. Förbered därför din utrustning redan kvällen innan. Om du planerar att träna tidigt på morgonen lägger du dina träningskläder bredvid sängen så att du kan ta på dem direkt när du kliver upp. Om du planerar att träna direkt efter jobbet så se till att kläderna ligger framme när du kommer hem.
Omväxling
Förändra dina rutiner, kör en ny runda, ändriga i ditt träningsupplägg eller förändra din kost. En förändring leder ofta till en ny förändring. Börja med att förändra något litet så kommer du snart se att du ändra på mycket mer.

Boka tid med dig själv
I början av varje vecka lägger du in tid med dig själv precis som om det vore ett möte. Denna tid kan du sedan använda som träningstid. Om någon sedan vill träffa dig eller boka ett möte med dig kan du säga att du redan har en bokning. De har ju inte att göra med vem du vill träffa.
Dela med dig
Berätta för dina vänner och familj om ditt mål. Ju fler som vet om ditt mål, desto jobbigare blir det om du inte lyckas och bara kan skylla på att du inte tagit dig i kragen och tränat tillräckligt. Dina vänner kommer förstå om du misslyckas på grund av sjukdom eller skador, men förnedringen att misslyckas på grund at lathet fåt de flesta att känna motivation.
YOUTUBE - har du svårt att verkligen ta tag i dig en dag, titta på YOUTUBE och sök på "motivatonal videos" eller liknande. Det är mycket svårt att hålla sig stilla efter en "potpurri" med Rockys tuffaste stunder och lite frän musik! Pröva själv: http://www.youtube.com/watch?v=FgwFkEUcIK8
Nästa vecka: Återhämtningens ädla konst
 
 

2 kommentarer:

  1. Du missade:
    Köp nya löparskor, träningskläder eller motsvarande. Då kommer du vilja använda det.

    SvaraRadera
  2. Riktigt Charles, detta missade jag. Nya grejer is the shit, alla sporter är prylsporter=)

    SvaraRadera